Pytanie na Śniadanie

FRANCUSKIE PRZYSMAKI - MULE

Francuska zupa cebulowa
  • 1l domowego bulionu warzywnego
  • 6 słodkich cebul
  • 3 łyżki masła
  • 200ml francuskiego wina wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g sera ementaler
  • sól, pieprz
  • świeży liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • gałązka świeżego tymianku
  • gałązka natki pietruszki
  • bagietka
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka, przesmażyć na maśle z oliwą. Oprószyć mąką i smażyć aż mąka się zezłości. Dolać wino, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zalać  bulionem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem - dodać bouquet garni czyli bukiecik z liści laurowych, tymianku i natki pietruszki. Gotować przez pół godziny  minut na małym ogniu. Wyjąć bouquet garni. Bagietkę  pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Zupę przelać do kokilek żaroodpornych , posypać grzankami, przykryć startym serem i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż ser stopnieje i się zarumieni.

Mule
  • 1kg świeżych muli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • 200ml białego wina wytrawnego  francuskiego ;)
  • Sól, pieprz
  • Gałązka tymianku 
Mule dokładnie umyć, wyrzucić otwarte. W sporym garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić, po chwili smażenia dodać posiekany czosnek. Zamieszać i po minucie dodać wino i tymianek. Wrzucić mule, przykryć pokrywką i gotować ok 5 minut. Będą gotowe jak się otworzą. Wyrzucić te które się nie otworzyły, posypać siekaną natką. Podawać z bagietką. 

Więcej na ten temat